Mit látok a képen? - Jessie Boswell: Három ablak

Három ablak (1924) - olajfestmény (mérete: 99 cm x 68,5 cm)

A képen egy toronyszoba belső terét látjuk, három ablakkal. A szoba közepéből szemlélődhetünk, ahol a festőállvány is állhatott. A torony, valószínű többszögletű vagy kör alakú. Erre a padló szürke körcikkjeiből következtethetünk. 3 körcikk látszik teljesen, a többi töredékesen. A toronyszobából három kitárt szárnyú, boltíves tetejű ablakon keresztül látjuk az itáliai tájat. Az ablaktáblák függőlegesen háromosztatúak. Jobb és baloldalt plusz 1/2-1/2 ablaktábla határolja a képet. Ebből sejthetjük, hogy a torony körpanorámás lehetett további ablakszárnyakkal.

A középső ablak előtt haránt kifordítva áll egy támlás, sötét színűre pácolt, fából készült, szögletes ülőlapú szék. Tőle balra levő ablaknál tükörkép szerűen haránt kifordulva egy ugyanolyan szék . A székeken nem ül senki.

A jobboldali ablak alá egy fehér botot támasztottak a sárgás-barna kopott festésű falnak. A két szék között egy leejtett könyv kinyitva hever. Lapjait a szellő lapozgatja?! Úgy tűnik hogy a baloldali széken ülő ember felolvasott egy vak embernek ebből a könyvből, aki a középső ablak előtti széken ült. Talán kitisztult a látása a hallottaktól, mert mostanra a botját is ott felejtette?!

Az ablakokban tájképrészletek:
Dimbes-dombos táj, a középső ablakban hatalmas várfal a dombtetőn egy őrtoronnyal, a baloldali ablakban is látszik egy őrtorony, amelyeknek talán ugyanolyan toronyszobája lehet, mint amilyenből a festmény is készült?!
A baloldali képen fasor, a középsőn és a jobboldali képen egy-egy ház is látszik?
A jobb oldali ablakban még egy szürke templomot is vélek felfedezni a domboldalban. Innen minden órában harangszó hallatszik.
Távolban pedig mintha az Alpok havas csúcsai húzódnának, de az is lehet, hogy a bárányfelhők látszanak havas hegycsúcsoknak.

Olyan a kép hangulata, mintha épp ebben pillanatban távozott volna toronyszobából a két ember?! A könyv egy útikalauz talán?! Kirándulás a szemközti várhoz vagy a másik őrtoronyhoz?!

A nyitott ablakokon át szinte bőrünkön érezzük a nyár végi forró szellő érintését. Learatták gabonát, a sárgás tarlóból föld és szalmaillat szál fel.

A középső ablakban látható ház emeletes fogadó lehet... Onnan még zeneszót is hallhatunk, a helyi zenészek hangolják a hangszereket és a kórus is gyakorol az esti dáridóhoz?! Lehet, hogy ez a zene csalogatta ki "elefántcsonttornyából" a két addig ott üldögélőt, s talán a festőnőt is?!

  • Jessie Boswell (1881-1956) angol festőnő volt, aki szinte egész életét Olaszországban töltötte. A Leeds-ben született, de 1906-ban Torinóba költözött. Belépett a torinói művészek közösségébe. 1929-ben a hatodik Turin Csoport alapítója, és az egyetlen női tagja lett. A csoport politizáló művészi csoport volt, aktívan ellenezték a fasizmust és a fasiszta művészetet. Széles körben népszerűvé váltak modernista művészetükkel és ötleteikkel. Így természetesen 1931-ben betiltották őket. Boswell egész életében Olaszországban maradt. Többnyire tájképeket, enteriőröket,  néhány portrét és városképet festett egész életében. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kabalista életfa mint analógiás rendszer

Blogindító

Ha én szín lennék.... LILA lennék!